Westerse AstrologieVedische, Indiase Astrologie of JyotishSoftware voor Vedische Astrologie of  JyotishMahabote: Birmaanse AstrologieConsulten voor de analyse van je Westerse en Vedische horoscoopOpleidingen in Westerse, Vedische en Birmaanse AstrologieUitgeverij van boeken over Westerse en Vedische Astrologie en GedichtenbundelsBalinese Astrologiezonnetempel2.jpg (2538 bytes)astronomie.jpg (2428 bytes)
ZI WEI DOU SHU: CHINESE STERRENPOORT ASTROLOGIE

door drs. Roeland de Looff ©  roeland@dirah.nl

In het Westen wordt Chinese Astrologie vrijwel gelijk gesteld met Vier Pilaren Astrologie, die dan nog vaak in de meest simplistische vorm beoefend wordt, namelijk het werken met jaardieren.

Echter de meeste Chinezen maken gebruik van een andere vorm van Chinese Astrologie: Zi Wei Dou Shu. De meeste Chinese astrologen beheersen zowel Vier Pilaren Astrologie, als Zi Wei Dou Shu.

Er bestaat een Feng Shui school die Zi Wei Dou Shu gebruikt als uitgangspunt bij de analyse. 

UITGANGSPUNT

Het central punt van de Zi Wei Dou Shu horoscoop is de Poolster, ook wel genoemd de Koning van de Sterren of de Keizer. In het Chinees heet deze ster Zi Wei (vandaar de naam). In de Chinese Astrologie is de Poolster het centrum van de hemel. Daar om heen bevinden zich allerlei andere sterren die hun invloed uitoefenen.

Waarschijnlijk is Zi Wei Dou Shu ontstaan uit een observatie van die sterren en hun invloed. Inmiddels is echter de relatie tussen de Zi Wei Dou Shu sterren en de feitelijke positie van sterren aan de hemel verloren gaan. Het is dan ook juister om te spreken van Chinese energieŽn, wiens positie bepaald worden door berekeningen (en dus niet door feitelijke observatie van sterren aan de hemel). Omdat die energieŽn 'sterren' worden genoemd is deze vorm van astrologie ook bekend onder de naam Chinese Sterrenpoort (Stargate) astrologie.  

Het eindresultaat is een nogal complexe horoscoop, waarin maximaal 109 energieŽn hun plaats krijgen. Uiteraard hebben deze Chinese namen, maar om duidelijker te maken om wat voor krachten het gaat heb ik hieronder de Chinese namen in het Nederlands vertaald.

Wat je hieronder ziet is de Zi Wei Dou Shu horoscoop van G.W. Bush.  

chineseastrologie.gif (37772 bytes)

 

HUIZEN

De Zi Wei Dou Shu horoscoop kent huizen. Die huizen geven informatie over bepaalde levensgebieden. Het belangrijkste huis is het huis van bestemming. Bij G.W. Bush zien we dat huis aan de linkerkant van de horoscoop.

In dat huis zien we de kracht MOTOR. MOTOR is een energieke kracht die iemand een hoge positie kan geven. Bij Bush is Motor extreem sterk vanwege de drie sterretjes die erachter staan. Verder vinden we de 'ster' Romantiek, die een goede uitstraling geeft en het vermogen om mensen voor zich in te nemen.

Een andere interessante ster is de ster Transformatie Autoriteit, waarvan de naam voor zichzelf spreekt.

Echter aan de rechterkant van het vakje bestemming vinden we een aantal minder fraaie energieŽn. We zien hier de krachten Wapen, Mars, Zorgen en Tegenstander. Dit is passend voor een oorlogspresident.

Wat interessant is, is dat de ster Keizer niet in het huis van bestemming staat, maar in het huis van de Ouders. Bij iemand als Bill Clinton staat de ster Keizer in het huis van bestemming, maar Clinton had dan ook niet een ex-president als vader.

VOORSPELLINGEN

Zi Wei Dou Shu kent zijn eigen systeem van actualiteitsanalyse. Men gaat namelijk gedurende zijn leven de huizen door in tempo's van 10 jaar, van 1 jaar, van een maand, een dag en een Chinees uur. We kennen dus progressies op 5 niveaus.

TOEPASSING BIJ FENG SHUI

Zi Wei Dou Shu wordt soms gebruikt bij Feng Shui. We kunnen namelijk met behulp van deze horoscoop de gunstige en minder gunstige richtingen bepalen. Bijv. het teken Paard (bij Bush in de box van geluk) geeft het Zuiden aan. De richting Rat (bij Bush het huis van FinancieŽn) valt samen met het Noorden. In de horoscoop van Bush is de box van FinancieŽn die het Noorden weergeeft een stuk gunstiger als de box van Geluk die in het Zuiden valt. In de box van Geluk zie je alleen sterren aan de rechterkant van de box staan en dat is niet zo geweldig (de afkorting GBS betekent Geen Belangrijke Ster).

Helaas voor hem zijn er gezien vanaf de VS veel meer landen ten Zuiden van de VS dan ten Noorden. De richting waarin Irak ligt vinden we in de box Bestemming. Dit is dus de belangrijkste richting voor Bush, maar zeker niet de meest gunstige gezien de aanwezigheid van moeilijke sterren als Wapen, Mars enz.

Voor beoefenaren van Feng Shui is dit dan ook een nuttige vorm van astrologie. 

Klik hier voor meer informatie over het bestellen van een een handleiding over Zi Wei Dou Shu

Klik hier voor informatie over een schriftelijke cursus Chinese Astrologie I, volgens het Vier Pilaren Systeem

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming van Dirah Academie materiaal uit deze site op wat voor manier dan ook te verspreiden.

Andere pagina's over Chinese ,Japanse Astrologie op deze site:

> Cursus Chinese Astrologie I, Vier Pilaren Astrologie
> Boek Chinese Vier Pilaren Astrologie 
> Artikel Chinese Vier Pilaren Astrologie
> Nine Star Ki  
> Nine Star Ki voorspellend
> Maak je eigen Chinese Vier Pilaren Horoscoop
> Handleiding Zi Wei Dou Shu
> Cursus Chinese (Japanse) Astrologie II Nine Star Ki, Ba Zhai (Acht Huizen), Astrologische Feng Shui - Flying Stars
> Wat je moet weten over Feng Shui voordat je een Feng Shui adviseur laat komen
> Feng Shui en de Stad
> Astrologische consulten