Westerse AstrologieVedische, Indiase Astrologie of JyotishSoftware voor Vedische Astrologie of  JyotishMahabote: Birmaanse AstrologieOpleidingen in Westerse, Vedische en Birmaanse AstrologieUitgeverij van boeken over Westerse en Vedische Astrologie en GedichtenbundelsBalinese AstrologieDe astroloogInformatie over Gedichtenbundelsenneagram.jpg (2542 bytes)zonnetempel2.jpg (2538 bytes)astronomie.jpg (2428 bytes)chinees.jpg (3084 bytes)fengshui.jpg (3175 bytes)ziwei.jpg (2758 bytes)ninestarki.jpg (2395 bytes)inwijding.jpg (1700 bytes)

JAPANSE ASTROLOGIE: NINE STAR KI

door drs. Roeland de Looff ©  roeland@dirah.nl

De oudste vorm van Chinese Astrologie is de z.g. Nine Star Ki astrologie. Doordat de Chinezen andere vormen van astrologie gingen ontwikkelen, zoals Vier Pilaren Astrologie en Zi Wei Dou Shou werd de belangstelling voor Nine Star astrologie in China zelf minder.

Het zwaartepunt van deze simpele doch doeltreffende vorm van astrologie ging naar Japan. De naam Nine Star Ki astrologie is dan ook van Japanse oorsprong.

Nine Star Ki is gebaseerd op de negen sterren van de Grote Lepel welke deel uitmaakt van de constellatie de Grote Beer. Zeven van deze sterren zijn eenvoudig zichtbaar. Twee andere sterren zijn met het blote oog niet te onderscheiden en bevinden zijn nabij de voor na laatste ster van de steel van de lepel.

Deze sterren bevinden zich in de nabijheid van de Poolster en werden ook gebruikt om de Poolster te kunnen vinden. De Poolster gold voor de Chinezen als centrum van de hemel. De sterren van de Grote Lepel maakten zowel per dag als per jaar een omwenteling rond de Poolster en dienden als verdeelstations voor de energie van de Poolster. Het Yang werd door deze sterren gescheiden van het Yin en gedistribueerd naar de Aarde toe.

Ieder tijdperk, jaar, maand, dag, zelfs ieder uur staat onder invloed van deze sterren. Het is mogelijk om te kijken welke sterren van invloed waren op het moment van de geboorte. Bij Nine Star Ki astrologie is de ster van het geboortejaar het belangrijkste. Echter er zijn ook sterren die het tijdperk (een periode van  9 jaar) waarin men geboren is kenmerken, de geboortemaand, de geboortedag en het geboorte-uur. Op die manier kan men komen tot een vrij gedetailleerde horoscoopanalyse.

Deze negen sterren vormen ook de basis van de Flying Star analyse welke men toepast bij Feng Shui. De sterren worden dan gebruikt om het karakter van ruimtes te analyseren.

Berekenen van je ster

De ster van het geboortejaar kan men op een eenvoudige manier berekenen.

Stel je bent in 1961 geboren. Tel dan op 1 + 9 + 6 + 1 = 17. Tel vervolgens op 1 +7 = 8.

Trek de uitkomst van 11 af. 11 - 8 = 3.

De ster waaronder je geboren bent is ster 3.

Hou er wel rekening mee dat als je voor de datum van het Chinese Zonne Nieuwjaar geboren bent, die valt op 4/5 februari je het voorgaande jaar als basis van je berekening moet nemen.

Dus als iemand op 2 februari 1961 is geboren dan moet hij het jaartal 1960 als uitgangspunt voor de berekeningen nemen.  

Iemand die als resultaat van de berekening 10 krijgt. Is geboren onder ster 1.

Kenmerken van je ster

Ster 1: DE WIJZE Je valt onder het Chinese element WATER. Hoewel je kwetsbaar overkomt, ben je van binnen sterk. Je bent op zoek naar wijsheid en hebt een sterke intuļtie.

Ster 2: DE WERKER Je element is AARDE. Je bent een harde werker en zal stapje voor stapje je doel bereiken. Je vindt het moeilijk om nee te zeggen tegen de ander.  

Ster 3: DE INITIATOR Je element is HOUT. Je houdt van avontuur en nieuwe dingen. Dit is de energie van het begin van de lente. Je bent flexibel en actief. Soms ben je wat onbezonnen.

Ster 4: DE EXPERT Je element is HOUT. Je bent idealistisch en intelligent. Je idealen kunnen soms te hoog gegrepen zijn. Sommigen vieren zijn bijzonder analytisch (intelligent), anderen hebben een romantische instelling.

Ster 5: DE DIRECTEUR Je element is AARDE. Dit is de Ster van de Keizer. Je houdt ervan om een gezagsfunctie te bekleden. Vijven verzamelen graag en zijn gesteld op traditie.

Ster 6: DE ROTS Je element is METAAL. Je bent standvastig in je opvattingen. Dit kan wijzen op een technische aanleg en een praktische instelling. Soms heb je weinig aandacht voor de opvattingen van anderen.

Ster 7: DE LEVENSGENIETER Je element is METAAL. Echter niet in de vorm van ijzer of staal (zoals bij ster 6), maar in de vorm van goud en zilver. Je houdt van genieten, luxe en sensualiteit. Je wilt dat anderen je opmerken.

Ster 8: DE MAN/VROUW OP DE BERG Je element is AARDE. Je houdt ervan om veranderingen in gang te zetten, maar hebt tegelijk de neiging om je af te zonderen van anderen.          

Ster 9: DE ENTHOUSIASTELING Je element is VUUR. Je bent enthousiast en je hebt charisma. Tegelijk kun je veranderlijk zijn. Soms ga je wat gehaast te werk.

Veel meer mogelijk

Natuurlijk is dit maar een heel beknopt overzicht. Aangezien iedere persoon gekenmerkt wordt door een combinatie van 5 getallen en niet een enkel getal zal het beeld van je karakter aanzienlijk genuanceerder zijn als hierboven is gegeven. Bovendien valt over de sterren meer te zeggen dan hierboven is weergegeven.

Net zoals in andere vormen van astrologie is het mogelijk om de getallen combinatie bij de geboorte te vergelijken met de getallen combinatie van een bepaald moment. Hierbij wordt met name gelet op de verhouding met het actuele jaar en de actuele maand. Dit geeft aanleiding tot een betrouwbaar beeld van hoe een bepaalde periode eruit zal zien. Ieder jaar en iedere maand biedt voor iedere ster weer andere mogelijkheden.

Naar mijn ervaring is Nine Star Ki een eenvoudige, maar tegelijk doeltreffende manier van voorspellende astrologie.    

Wil je meer leren over jezelf en over je woonomgeving? Klik dan hier voor informatie over het ebook Astrologische Feng Shui.

Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming van Dirah Academie materiaal uit deze site op wat voor manier dan ook te verspreiden.

Andere pagina's over Chinese/Japanse Astrologie op deze site:

> Cursus Chinese Astrologie  Vier Pilaren Astrologie 
> Uitleg Chinese Vier Pilaren Astrologie  
> Maak je eigen Chinese Vier Pilaren Horoscoop
> Uitleg Chinese Astrologie Zi Wei Dou Shou
> Handleiding Zi Wei Dou Shu
> Cursus Chinese (Japanse) Astrologie II Nine Star Ki, Ba Zhai, astrologische Feng Shui - Flying Stars
> Wat je moet weten over Feng Shui voordat je een Feng Shui adviseur laat komen
> Feng Shui en de Stad